Sint-Jozef school Evere – Start-Up

Juf Eva de Herdt volgde de workshop De Kracht van de Stilte ?  christelijke meditatie met kinderen op vrijdag 3 februari 2017 te Mechelen tijdens de Dag van de godsdienst, ingericht door Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Hieronder lees je haar eerste ervaringen met meditatie in de school.

Ik ben er al bij de kleuters mee aan de slag gegaan en het lukt eigenlijk heel goed! Sommige kleuters genieten er echt van! En zelfs onze drukke derde kleuterklassers kunnen de baas zijn over hun lijfje en mond.

Momenteel zijn we al wat verder en er is al een stiltedoosje voor de klas? en stilletjes aan doen we er een aantal stapjes bij? We hebben nu ook het woordje geleerd (in het begin mochten ze hun naam gewoon in hun hoofdje zeggen) en verlengen we ook de tijdsduur? Sommige kleuters hebben het wel eens moeilijk met het stilzitten, maar ze zijn allemaal wel respectvol en houden het stil voor iedereen. Je merkt ook meteen welke kleuters het echt moeilijk hebben om zo eens in zichzelf gekeerd te zijn, maar je ziet ook veel kleuters die genieten en ook buiten de meditatie momentjes die bepaalde houding aannemen in de kring en soms zelfs spontaan hun ogen sluiten? Tof om te zien!

Op een bepaald moment ging ik in de kring zitten, voeten op de grond, mooi rechtop handen op m?n knieën, en iedereen zat binnen de 30 seconden ook op die manier in de kring en sommigen sloten meteen hun ogen, anderen zaten gewoon flink? Ik hoefde geen woord te zeggen?

De allereerste keer vroeg ik ook wat mediteren zou kunnen zijn en 1 kleuter zei: ?dat is stil worden? ik was blij verrast met die reactie!

We denken er ook over om samen met de kleuters, als we er goed mee weg zijn, zelf stiltedoosjes te maken en eventueel daar een ouderparticipatiemoment van te maken en de ouders eens uit te nodigen om mee te mediteren en daarna samen hun eigen stiltedoosje met hun ouder te versieren om daarna mee naar huis te nemen. We hebben ook belletjes om te starten en te eindigen en we gaan ook nog op zoek naar leuke zinnetjes om over na te denken en mee te eindigen, maar iets meer op kleuterniveau. Het ?fluistergesprekje? hebben we nog niet gedaan, daar twijfelen we nog een beetje over? de juf doet nu een fluistergesprekje met alle kleuters en polst eens bij hen naar hun ervaringen?

We hebben op een personeelsvergadering ook aan ALLE collega?s de uitleg gedaan. Als start van de personeelsvergadering hebben we zelfs gemediteerd met hen zoals we het geleerd hebben. En er zijn al vele leerkrachten die interesse tonen en zelfs ook al meedoen. Ons zesde leerjaar is er mee begonnen, het 5de leerjaar heeft het boek gevraagd en er zijn nog meer gegadigden. De zorgjuf in L1 is er ook al mee gestart en heeft ook al een stiltedoosje

Wij zien het helemaal zitten!
Groetjes,  Eva de Herdt, een fan van de kracht van de stilte!  17 februari 2017.

Op de site  www.dekrachtvandestilte.be/getuigenissen/  en in het boek De Kracht van de stilte ? meditatie met kinderen, vind je nog andere getuigenissen van kinderen, leerkrachten en ouders.

Bestelgegevens boek   De Kracht van de Stilte ? meditatie met kinderen.

ISBN 978-90-317-4069-7 bestelcode 125584   [email protected]    www.averbode.be   013/78.03.68  ?12,95 auteur: Theo De Haes.